Анатолій Тобілко: «Робота журналіста на війні і робота військового журналіста – це дві різниці»

У рамках проекту «Підтримка журналістської освіти в Україні» Анатолій Тобілко,  підполковник запасу, випускник факультету військової журналістики Львівського вищого військового училища, в минулому – начальник  прес-центру Військово-Повітряних Сил України, розповідає про  особливості роботи журналістів в зоні бойових дій і роботу військового журналіста. Маючи двадцятирічний досвід роботи у військовій пресі, автор стверджує, що  це - дві великі різниці. Якщо в першому випадку ми говоримо, в першу чергу, про підготовку матеріалів в екстремальних умовах, то в другому – про систематичне перебування в   таких умовах. Але в обох випадках мова йде про те, що журналісти знаходяться під реальною загрозою бути вбитим або пораненим, а героями матеріалів стають люди, які мають при собі зброю. Отже маємо  пам’ятати про ризики, пов’язані не лише із збереженням їхнього життя, але й убезпечувати їхні родини, гарантувати збереження державної та військової таємниць.

Для журналіста є важливим дотримуватися етичних норм та стандартів під час роботи.

«Якщо показуєте загиблих - намагайтеся не ідентифікувати їх, якщо розповідаєте – краще використовувати прижиттєві фотографії, не смакувати подробицями, намагатися вберегти емоції своїх глядачів і своїх читачів», - таку пораду висловив підполковник запасу та колишній начальник прес-центру Військово-Повітряних Сил України Анатолій Тобілко.

Також він розповів: «На сьогоднішній день в Україні немає спеціалізованих ВУЗів, які готують військових журналістів, а потреба в них є».

Ми маємо пам’ятатати про реальну протидію, інформаційну та фізичну  нашій діяльності. Журналіст має  зберегти і своє життя, не наражати на безпеку «заради гарної картинки»  інших людей. І все це – в додаток до тих професійних та етичних норм, які мають використовувати всі журналісти.

Враховуючи той факт, що на сьогодні школи підготовки військових журналістів  на Україні не існує, а бойові дії проходять на нашій території, то вірогідність стати військовим журналістом існує у багатьох випускників журналістських факультетів.

Детальнішу інформацію ви можете отримати з  відеолекції.

 

 

 

Схожi сторiнки

Анатолій Тобілко: «Робота журналіста на війні і робота військового журналіста – це дві різниці»

0 4706 0

У рамках проекту «Підтримка журналістської освіти в Україні» Анатолій Тобілко розповідає про  особливості роботи журналістів в зоні бойових дій і роботу військового журналіста.

У Миколаєві залишаються понад 8,5 тис. переселенців з Криму та Донбасу

0 3831 0

З початком АТО у місті та області з'явилася нова категорія внутрішньо переміщених осіб - мешканці Донбасу, які втекли від війни, і які потребували не тільки розміщення, а й психологічної допомоги.

Табор в центре города: проблема переселенцев-ромов в Одессе

0 4329 1

Журналисты помогли переселенцам обратиться за помощью в горсовет, однако только трое людей из целого табора согласились на предложенный муниципалитетом вариант жилья.