МВФ не примушував українську владу змінювати тарифи та податки, - Новак

Міжнародний валютний фонд не вказує на інструменти, які країна має застосувати, щоб виплатити наданий їй кредит. Україна сама вирішує, які для цього треба зробити реформи.

Про це в ефірі UKRLIFE.TV розповів голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Ніяка зовнішня структура та уряд іншої країни не може вказувати будь-якій країни на кадрову політику. Це внутрішні питання країни, якого президента чи уряд вона обирає, немає кадрових умов, щоб отримати транш.

Коли Міжнародний валютний фонд говорить про співпрацю з будь-якою країною, його цікавить тільки одне питання, щоб країна була спроможна виплатити отриманий кредит з мінімальними відсотками.

МВФ цікавить тільки щоб бюджет України був платоспроможний, для цього доходна і витратна частини мають бути збалансованими. Бажано, щоб дефіцит був невеликий. МВФ ніколи не вказує на інструменти, вони не вказують, що країна має підвищити податки чи підняти тарифи.

Є тільки внутрішнє питання країни, що їй треба зробити, щоб збалансувати державний бюджет. МВФ може тільки підказати проблемні місця. Те, що у нас проблемні місця це: дефіцит «Нафтогазу», пенсійного фонду та неадекватне фінансування державних монополій – це все наші внутрішні проблеми, які ми самі повинні вирішувати. Які інструменти застосовувати – рішення нашого уряду.

Зараз дефіцит «Нафтогазу» уряд намагається вирішити лише за рахунок підвищення тарифів, не дивлячись на те, що «Нафтогаз» – це найкрупніша корупційна схема в Україні. Тобто з приводу корупційності цієї структури немає жодних рішень, а за рахунок тарифів нібито проблема дефіциту вирішиться .

Та сама ситуація з дефіцитом пенсійного фонду. Чомусь уряд вирішив, що цей дефіцит можна подолати лише підвищенням пенсійного віку, або шляхом урізанням пенсій для працюючих пенсіонерів. Абсолютно нічого не робиться, щоб перевести нашу пенсійну систему з однорівневої на трирівневу. Справжню пенсійну реформу ніхто не хоче починати», - зауважив він.

Дивіться інтерв’ю з Андрієм Новаком в ефірі UKRLIFE.TV.

Схожi сторiнки

Два сценария атак на энергосистему Украины, и удары возмездия, — Владимир Омельченко

0 1414 0

Директор энергетических программ Центра Разумкова Владимир Омельченко объяснил UKRLIFE.TV нынешнюю ситуацию с транзитом газа через украинскую ГТС, а также рассказал о состоянии мирового рынка энергоносителей и спрогнозировал российские атаки на энергосистему Украины зимой 2023-2024 годов.

Відбувається військово-морська революція. Хто в ній переможе та як зміниться флот? — Максим Паламарчук

0 1078 1

Керівник центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук розповів UKRLIFE.TV про те, як війна в Україні відкриває завісу потужної військово-морської революції в світі та майбутніх війн на морі.

Конец игры, получит ли Украина российские активы, и почему "военные рельсы" — это фантазия, — Сергей Фурса

0 1224 2

Растущая зависимость России, конфискация российских активов, американская помощь Украине, ожидания от встречи Джо Байдена и Си Цзиньпиня, риски в связи с выборами в США, состояние экономик, требования Запада, — такими были темы нового интервью инвестиционного банкира Сергея Фурсы для UKRLIFE.TV.