Скільки буде коштувати Україні особливий статус Донбасу? - економіст Владислав Зимовець

ДНР/ЛНР - це економічно нежиттєздатні утворення, для підтримки яких потрібно як мінімум 5 млрд долларів зовнішніх фінансових інвестицій.

Про це в прямому ефірі UKRLIFE.TV розповів доктор економічних наук Владислав Зимовець.

"Як генератори доданої вартості ДНР та ЛНР не можуть існувати, адже матеріально-технічна база регіону зруйнована, велика кількість підтриємств була вивезена в Російську Фередацію, а певні види діяльності навіть не можуть бути відновлені", - сказав Владислав Зимовець.

"На утримання цих територій потрібні величезні кошти. Я рахував, що до війни бюджети Луганської та Донецької областей становили 75-85 млрд. гривень. На окуповані території, рахуючи пропорційно до населення цих "республік", близько 40 мрлд. гривень йде на соціальні, пенсійні витрати. Ці підрахунки здійснені відповідно до цін 2013 року, оскільки останній спільний бюджет укладався два роки тому. Відповідно, наразі для утримання цих територій (за цінами 2013-го року) потрібно 5 млрд. доларів - і лише для підтримки того ж рівня життя, що і у 2013-му році", - сказав Владислав Зимовець.

"Сподівання населення Донбасу полягало в тому, що "русский мир" принесе вищий рівень добробуту, тому зараз, аби виправдати сподівання, Росія повинна фінансувати ці території у на відповідному рівні. У мене є інформація, що кремлівські куратори вимагають від ДНР, ЛНР підняти доходи до 10 мрлд гривень. Оскільки промисловості там нема, податки платить тільки малий та середній бізнес у формі здирництва, бо ж легального бізнесу там нема, є тільки суцільна тіньова економіка", - сказав Владислав Зимовець.

***
Наприкінці січня Верховна Рада має проголосувати зміни до Конституції в частині децентралізації (з нормою про так званий "особливий статус" окремих районів Донецької та Луганської областей, прив'язаної до мінських угод) в другому читанні.

Для прийняття змін потрібно 300 голосів. У разі невдачі повторне голосування можна буде провести тільки через рік.

Напередодні голосування UKRLIFE.TV проводить спеціальний експертний марафон з провідними фахівцями в галузі юриспруденції, соціології, історії, філософії та політології. Слідкуйте за оновленнями на сайті UKRLIFE.TV.

Схожi сторiнки

Два сценария атак на энергосистему Украины, и удары возмездия, — Владимир Омельченко

0 1441 0

Директор энергетических программ Центра Разумкова Владимир Омельченко объяснил UKRLIFE.TV нынешнюю ситуацию с транзитом газа через украинскую ГТС, а также рассказал о состоянии мирового рынка энергоносителей и спрогнозировал российские атаки на энергосистему Украины зимой 2023-2024 годов.

Відбувається військово-морська революція. Хто в ній переможе та як зміниться флот? — Максим Паламарчук

0 1105 1

Керівник центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук розповів UKRLIFE.TV про те, як війна в Україні відкриває завісу потужної військово-морської революції в світі та майбутніх війн на морі.

Конец игры, получит ли Украина российские активы, и почему "военные рельсы" — это фантазия, — Сергей Фурса

0 1247 2

Растущая зависимость России, конфискация российских активов, американская помощь Украине, ожидания от встречи Джо Байдена и Си Цзиньпиня, риски в связи с выборами в США, состояние экономик, требования Запада, — такими были темы нового интервью инвестиционного банкира Сергея Фурсы для UKRLIFE.TV.