Угода з ЄС матиме позитивний вплив на українську економіку

Відкладення виконання деяких частин торговельної угоди між ЄС та Україною не матиме негативного ефекту на українську економіку.

Експерти-економісти, в цілому, позитивно ставляться до підписання Угоди про співробітництво між ЄС та Україною. Незважаючи на те, що виконання деяких положень відкладено на рік-півтора, Україна має усі шанси пристосуватися до нових вимог, налаштуватися до європейських стандартів. Вероніка Мовчан з київського Інституту економічних досліджень та політичних консультацій вважає, що ця угода створить кращий бізнес-клімат для України та відкриє нові ринки.

"Це дуже корисна угода. Україні вона дуже потрібна, тому що вона відкриває, з одного боку, європейський ринок, а з іншого боку стимулює реформи та зміни. Україна – це мала відкрита економіка. 50 відсотків ВВП – це експорт, приблизно стільки ж імпорт. Відповідна мета України – це максимально сприятливий режим доступу на максимальну кількість ринків. Європейський ринок один з найпривабливіших, бо він найближчий", - сказала "Голосу Америки" Вероніка Мовчан з київського Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Коментуючи підписану угоду, Володимир Луговський з Університету штату Індіана заявив, що на даному етапі економічного співробітництва між Україною та ЄС, Європейський Союз суттєво зменшив торговельні бар’єри. Отримавши доступ до європейських ринків, Україна відкриває свій лише під кінець наступного року. Це, за словами експерта, дасть українській економіці час підготуватися до нових викликів, як, наприклад, конкуренція з іноземними товарами.

"Можливо, що ця відстрочка на рік-півтора не дуже поганий результат для України, і таким чином доведеться уникнути дуже болісних ефектів, тому що підприємства в Україні, які будуть розуміти, що конкуренція підвищена західними виробниками, матимуть більше часу перестроїтися", - заявив Володимир Луговський.

Експерт вважає, що завдяки підписанню угоди українські бізнесмени отримають можливість змінити свій підхід до ведення бізнесу та почати вкладати гроші у виробництво й інвестувати заради інвестицій, а не лише заради отримання короткотермінового надприбутку.

"У них немає стимулів для інвестування. Все це буде тільки вирішувати ринок. Якщо ринок стане більш конкурентним, і якщо без інвестиції вони не зможуть виживати, то це призведе до того, що вони будуть інвестувати. Звичайно для багатьох підприємств процес відкриття бар’єрів може бути болісним, але з другого боку буде надаватися перевага тим підприємствам, які більш пристосовані до нових умов, і ці підприємства мають вижити і збільшитися. Через 5-7 років це матиме позитивний ефект для України", - сказав Володимир Луговський.

Вероніка Мовчан вважає, що хоча угода між Україною та ЄС є дуже корисною для Києва, слід брати до уваги і позицію Росію.

"Україна зберігає доступ на ринок ЄС в рамках автономних торговельних преференцій, тобто, один з ключових елементів зберігається, і це добре. Там є свої аспекти використання квот, подальша лібералізація. Можливо це було непогане рішення. Збереження тарифів Україною – я не думаю, що воно допоможе Україні. Але якщо воно ще комусь допоможе на рік – це не дуже критична умова. В Україні низькі ввізні мита – це 4 відсотки. Ключовий фактор – це реформи і реакція Росії. Перший: відкладання на рік-півтора не має стати приводом для гальмування реформ, тому що реформи потрібні власне Україні, в першу чергу. І далі іде питання що зробить Росія, якщо Україна почне далі реформувати, далі продовжувати гармонізувати законодавство, посилаючись на Угоду про партнерство і співробітництво, ПДА, порядок денний, Асоціацію і так далі. Якщо Росія скасує режим вільної торгівлі на мито на певні товари… Якщо Росія закриє ринок – це буде неприємно, але, за нашими оцінками, це не буде дуже критично. Якщо скасувати режим взагалі, то там втрати 3 мільярди", - заявила Вероніка Мовчан.

Якщо Росія і застосує санкції проти України, то, за словами Вероніки Мовчан, ЄС розпочне негайну імплементацію усіх положень угоди між Києвом та Брюсселем. У свою чергу, Володимир Луговський вважає, що на сьогодні вкрай важко говорити про перспективи економічного співробітництва з Росією на наступні кілька років.

"З Росією, на жаль, дуже багато речей відбувається не з точки зору економічного сенсу. Дуже багато рішень політичні: ми будемо працювати не з цим підприємством, а з цим. Для тих виробників ми раптово закриємо наші ринки, бо вважаємо, що санітарні умови не є достатньо якісними для Росії. Це важко передбачити. Звичайно є ряд підприємств, які націлені на роботу з Росією в Україні. Для них це буде дуже важко на протязі року, двох-трьох, перебудуватися і знайти нові зв’язки в Європі", - вважає експерт.

Російський ринок, за словами Володимира Луговського, пристосований для українських товарів. Він є дуже великим, але з точку зору диверсифікації та стабільності у майбутньому – європейські ринки є більш сприятливими. Експерти переконані, що для успішного функціонування української економіки, уряд має діяти максимально відкрито та прозоро, не залишати незрозумілих домовленостей, які не відкриті для преси та для українського суспільства.

Голос Америки

Схожi сторiнки

Два сценария атак на энергосистему Украины, и удары возмездия, — Владимир Омельченко

0 1413 0

Директор энергетических программ Центра Разумкова Владимир Омельченко объяснил UKRLIFE.TV нынешнюю ситуацию с транзитом газа через украинскую ГТС, а также рассказал о состоянии мирового рынка энергоносителей и спрогнозировал российские атаки на энергосистему Украины зимой 2023-2024 годов.

Відбувається військово-морська революція. Хто в ній переможе та як зміниться флот? — Максим Паламарчук

0 1076 1

Керівник центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук розповів UKRLIFE.TV про те, як війна в Україні відкриває завісу потужної військово-морської революції в світі та майбутніх війн на морі.

Конец игры, получит ли Украина российские активы, и почему "военные рельсы" — это фантазия, — Сергей Фурса

0 1222 2

Растущая зависимость России, конфискация российских активов, американская помощь Украине, ожидания от встречи Джо Байдена и Си Цзиньпиня, риски в связи с выборами в США, состояние экономик, требования Запада, — такими были темы нового интервью инвестиционного банкира Сергея Фурсы для UKRLIFE.TV.