Якщо реформ не буде, Україна втратить підтримку Заходу, а з Росії знімуть санкції

Якщо новообрана Верховна Рада, Президент України та Уряд негайно не візьмуться за реформи, Україна залишиться віч-на-віч з Росією. Ні від США, ні від ЄС не буде жодної фінансової чи будь-якої іншої допомоги країні, яка попри підтримку світу та вибір власного народу не бажає змінюватися та тримається за корупцію, бюрократію і хабарництво.

Такі думки звучали під час круглого столу в аналітичному центрі інституту Брукінгса. Захід чекає від новобраної Ради рішучих дій і готов допомагати, коли Україна почне допомагати собі сама. Якщо цього не відбудеться санкції проти Росії можуть зняти.

В аналітичному центрі інституту Брукінгса підбивають підсумки виборів в Україні та намагаються прогнозувати її майбутнє. Кажуть, що зажити по-новому Україні не дають дві сили: зовнішня – Росія, та внутрішня – корупція. Російську загрозу описує Лілія Шевцова з центру Карнегі.

«Україна стала одержимістю для Путіна, Кремля і російської еліти. Це наркотик для росіян, на телебаченні в газетах та розмовах місця для російської політики не лишилося, кругом сама Україна. Україна зранку до ночі», - вважає Лілія Шевцова.

Росія вважає Україну ворогом і діє відповідно. Для того щоб витримати такий тиск країні конче необхідно змінитись, в неї мало шансів вижити, якщо вона залишиться такою, якої її знають українці та світ – совковою.

«Уряд України зараз такий же централізований, яким був за часів СРСР. Україна вільна, але не дієздатна. Централізовано все, для будь-якого урядового рішення потрібно 20 – 30 підписів. Це означає, що ніхто і ні за що не відповідає. Україні треба порвати з цим минулим. Якщо говорити про економіку, то ситуація страшна, але не безнадійна, треба щось робити», - зауважив представник інституту міжнародної економіки ім. Петерсона з США Андерс Аслунд.

Парламентські вибори, кажуть експерти, перший крок до змін. Українці їх дуже хотіли, тому й проголосували на виборах за сили, які називають себе про-європейськими та орієнтованими на реформи. Чи є новообрані депутати такими насправді, екс-посол США в Україні Стівен Пайфер каже, що на Заході на це сподіваються, але не дуже розраховують.

«З приводу Ради та того чи зможе вона стати рушійною силою змін на Заході на це сподіваються. Але не те, щоб сильно розраховують. Ми сподіваємось, що Рада буде працювати не так, як переважну більшість попередніх років», - розповів Стівен Пайфер.

Робота Ради покаже, чого варті обіцянки. Між тим масштаб змін, які життєво необхідні Україні просто нечуваний. Андерс Аслунд говорить, що деякі ланки влади потрібно звільняти поголовно.

«Якщо є прогнила Радянська бюрократія треба її звільняти. Звільняйте всіх, починаючи з гори. Звільніть 200 тис., чиновників. Якщо людина була суддею в Україні, а це 10 тис., осіб – значить вона за визначенням корумпована», - підкреслив Андреас Аслунд.

На такі радикальні кроки треба наважуватись. Стівен Пайфер наголошуе, що жодної додаткової допомоги від Заходу не буде, якщо там побачать, що Порошенко і Яценюк не взялись за реальні реформи.

«Я думаю, що США чи Європі буде важко розшукати додаткові гроші. Але я повністю переконаний, що поки ми не побачимо реального запровадження реформ, ніхто на Заході навіть слухати не будуть таких прохань. Передумовою отримання додаткової допомоги буде реалізація Урядом і Парламентом реформ, які відкладалися вже дуже давно», - зазначив він.

Якщо зараз Україна не зміниться їй не лише не дадуть гроші, а взагалі махнуть рукою, вважає Пайфер.

«У США дуже загружений зовнішньополітичний графік, якщо Україна не піде на відповідні кроки, то тут почнуть питати, чи реально Україна варта уваги, яку вона вимагає. У ЄС теж постане таке питання. Бо вже очевидно, що кілька європейських країн хочуть покінчити із санкціями проти Росії. Важко буде прихильникам санкцій знайти аргументи за їх продовження, якщо Україна не рухатиметься у вірному напрямку», - розповів Пайфер.

Голос Америки