Ірак і Курдистан: чи можлива "формула русского фронта"? - Ігор Семиволос

Темами інтерв'ю з директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом були найгостріші проблеми сьогочасної геополітики: референдум у Каталонії та референдум у Іракському Курдистані, ситуація в Катарі, конфлікт в Сирії, зростання авторитаризму в Туреччині. Також Ігор Семиволос поділився своїм баченням того, як потрібно Україні повертати Донбас.

Гість UKRLIFE.TV вважає, що у відносинах Іраку і Курдистану дуже важливою є проблема Кіркуку, через яку не виключені військові дії та вірогідно будуть вестися перемовини.

"Залишається проблемним питання Кіркуку і очевидно, що Багдад не змириться з цим і буде готувати військову операцію. Навряд чи вони перейдуть межі автономії і будуть вести війну вже в гірській частині Курдистану, але питання Кіркуку залишається відкритим. На сьогодні Багдад зайняв доволі помірковану позицію, оскільки вони все ж закликають уряд автономії Курдистану повернутися за стіл переговорів і почати переговорний процес... Передумовою є те, що Курдистан має відмовитися від результатів референдуму. Але ми чудово розуміємо, що коли йдуть переговори, торги будуть все рівно - просто результатами цих торгів можуть бути або війна, або якийсь новий перерозподіл ресурсів. Єдине, на що точно не підуть араби - це на відокремлення Курдистану. Всі інші питання - перерозподілу ресурсів і можливостей спільного управління, контролю, впершу чергу, над нафтовими родовищами, вони можуть обговорювати. І коли Багдад про це говорить, він пропонує Курдистану такий варіант. Я думаю, що ця схема переговорного процесу ще не нагадує "формулу русского фронта": це є така річ у переговорному процесі, коли кажуть "або ви приймаєте наші умови - або "русский фронт": війна і ви відправляєтеся на смерть". Поки що сторони не дійшли до такого жорсткого позиціонування. Але зрозуміло також, що курдський референдум - це аргумент, який вони будуть намагатися використати для отримання максимально позитивних результатів переговорного процесу", - вважає Ігор Семиволос.

Інші епізоди цього інтерв'ю:

3:40 - у курдів з'явився примарний, але шанс на незалежність;
7:49 - курдсько-турецька проблема: національне питання виявилося сильнішим;
17:30 - Багдад зайняв помірковану позицію;
19:51 - курдський референдум - це аргумент, який будуть використовувати у переговорах;
20:34 - Ізраїль підтримав курдську незалежність: ворог мого ворога - мій друг;
26:25 - Україна постачає яйця в Катар;
33:33 - з блокуванням Катару Трамп повів себе як "слон в посудной лавке";
36:45 - єдиної Сирії немає, є лише зони безпеки;
39:50 - Росія ще сидітиме й сидітиме в Сирії, і США це повністю влаштовує;
47:42 - після спроби перевороту Ердоган став більш авторитарним;
53:30 - Турція пішла шляхом контролю;
1:00:50 - рефенендум в Каталонії: була очевидна провокація;
1:11:40 - Україні треба інтенсифікувати діалог з Донбасом: але не з "владами", а з простими людьми.

UKRLIFE.TV - це події політики, економіки та культури в коментарях експертів, аналітиків, громадських активістів, журналістів, дійових осіб українського життя. Ви можете адресувати свою допомогу нашому каналу з будь-якого куточку світу, використовуючи посилання http://www.ukrlife.tv/donate 

Підписуйтеся на нас в YouTube, Facebook, Twitter або Google+!