Лінія протистояння з "русскім міром" має бути винесена на колишні українські землі в Росії, - Олексій Куроп'ятник

Лінія протистояння  з "русскім міром" має бути перенесена від річки Дніпро на етнічні українські території в Росії - до кордону Воронезької й Орловської областей, Ставропольського краю, а також нею має бути охоплена Білорусь.

Про це на міжнародній конференції "Мілітаризація окупованого Криму як загроза міжнародній безпеці", що відбулася 14 березня 2016 року в Києві, розповів експерт Майдану закордонних справ Олексій Куроп'ятник, презентуючи стратегію деокупацію Криму.

"Лінія розмежування із "русскім міром" має бути віднесена з річки Дніпро і повинна проходити по кордонах Орловської і Воронезької області - це колишні наші території, заселені українцями, Ставропольського краю на Кубані, а також охоплювати Білорусь. тобто ми маємо віднести кордони ідеологічного протистояння по лінії "русскій мір" і Україна за межі власної території географічної", - розповів Куроп'ятник.

Карта розселення українців за результатами перепису 1897 року. Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона

Карта розселення українців за результатами перепису 1897 року. Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона

Також він підкреслив необхідність відмежуватися від "русского міра" в плані системи цінностей, визначивши, що пріорітетніше - права людини чи держава, і як позиціонується етнос у світі - як частина глобальної системи етносів чи як протиставлений іншим народам.

"Стратегія виходить із розуміння того, що Україна може залишитися соборною та повернути Крим тільки в модернізовану країну, вільну від корупції в рамках подальшої розбудови української політичної нації, та з ідеологією, яка об'єднує російськомовне та українськомовне населення. Успіх стратегії залежить від здатності України протипоставити концепції "русского міра" власну об'єднуючу концепцію для східноєвропейського світу з центром у Києві. Її відмінність від кремлівської концепції полягає у системі цінностей та баченні шляху розвитку свого етносу як частини глобального світу", - пояснив експерт.

Дивіться повний запис трансляції конференції на UKRLIFE.TV

Організатори конференції: Майдан закордонних справ, Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння, Інститут стратегічних чорноморських досліджень, Фонд Конрада Аденауера.

Медіа-партнери: UKRLIFE.TV, BlackSeaNews, Defence Express, Главком, Ділова Столиця.