План Путіна щодо України не втілився, - Таран

Журналіст та директор інституту демократії Сергій Таран вважає, що план Володимира Путіна по створенню Новоросії провалився.

«Згідно зі стратегією Путіна, від Придністров’я до Луганська мала виникнути Новоросія.  Він говорив про це, зазначаючи, що на Півдні є російські групи населення, які хочуть зовсім іншої держави. Але Росію зупинили російськомовні мешканці Дніпропетровська, Миколаєва, Херсона, які сказали, що вони бачать себе в Україні. Це був цивілізаційний вибір.

Просто у Путіна була ілюзія, що всі, хто говорить російською мовою в Україні, автоматично є фанатами Путіна. Після цього мав слідувати поділ України. Але цей план не втілився, тому що був спротив українського суспільства, зовсім не той, що очікував Путін. Була також більш-менш консолідована позиція Заходу і вони пішли на санкції, яких Путін не очікував. План Путіна щодо України не втілився, проте це ще нічого не означає. У Росії є ще 1,5–2 роки для того, щоб спробувати втілити цей план через дестабілізацію ситуації в Україні», - зазначив Таран.

Експерт підкреслив, що для українського суспільства критично важливо використати цей час, щоб модернізувати країну. За словами Тарана, Україна поки що не виграла, але й не програла війну.