Путін націлився на всю Європу, - історик

Агресія Володимира Путіна не спрямована винятково на Україну. Він захопив Крим та розв’язав конфлікт на сході України, щоб ослабити Європейський Союз. В цьому переконаний історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер, відомий на Заході статтями на українську тематику.

Снайдера можна сміливо назвати другом України. На сторінках американської преси він, як ніхто інший, грамотно і ґрунтовно пояснює події в Україні з історичної перспективи, та відстоює інтереси України в академічних дискусіях. За його плідну працю, міжнародна фундація подружжя Антоновичів, нагородила своєю щорічною премією.

За останні 25 років лауреатами премії Антоновичів, щорічної нагороди тим, хто підтримує та розвиває культуру України, стали понад 50 письменників та науковців з усього світу.

«Це велика честь для мене бути включеним до списку тих, хто отримав подібну нагороду. Для мене вона дуже особлива, тому що я не виходець з України. Ця нагорода є запрошенням до великої спільноти і я дуже це ціную», - підкреслив Снайдер.

Коментуючи події в Україні Тімоті Снайдер заявив, що політика президента Росії Володимира Путіна направлена не тільки на Україну, а й проти усієї Європи.

«Те, що Путін робить в Україні є частиною великої стратегії. Він намагається послабити і роздробити Європейський Союз. Україна може виграти лише з Європою, а Європа лише з Україною. Політика Росії щодо України зміниться лише тоді, коли зміниться російська політика щодо Європи», - зауважив Снайдер.

Історик переконаний, що криза в Україні також суттєво змінила зовнішню політику США у цьому регіоні.

«Криза в Україні змусила американську зовнішню політику повернутися обличчям до Європи і це добре. Санкції проти Росії є конструктивними, з часом у середині Росії розпочнуться дискусії, в чому різниця між Україною і Росією, між Росією та Європою чи Росією та США.

В Україні, Європі та США ми маємо дуже гостру дискусію, якою має бути політика, який вибір ми маємо зробити. У Росії це не зовсім так. Санкції, які торкнулися не лише еліти, а й середнього класу призведуть до початку таких дискусії, без яких неможлива зміна у зовнішній політиці Росії», - вважає історик.

Аналізуючи позачергові вибори до українського парламенту Тімоті Снайдер заявив, що час для проведення фундаментальних реформ в Україні спливає. Буде дуже сумно, якщо знадобиться новий Майдан для того, щоб новообрана Верховна Рада запрацювала.

Голос Америки