Росія не зможе існувати без України, - Бала

Політолог та директор Агенства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що Росія не зможе існувати без України, як велика могутня держава. Крім того він зазначив, що Росія веде проти України війну у п'яти напрямках.

"Я погоджуюсь з професором міжнародного права Володимиром Василенко, який називає конфлікт на Сході України гуманітарною агресією Росії. Ця агресія йде у інформаційній, мовній, культурній, історичній та конфесійній площинах, причому триває вона вже десятки років.

За словами Путіна, Україна - це помилка історії, а мета цієї агресії полягає у створенні однієї єдиної держави, бо якщо Україна виходить із зони впливу Російської Федерації, то та історія, яку ще Карамзін писав, стає, м'яко кажучи, ущербною. Куди дінеться тоді тисячолітня історія?

Є побоювання, що все полопається, як мильні бульбашки, зокрема й православ'я. В результаті цього, Росія, як геополітична потуга, не зможе існувати без України", - зауважив він.

Також експерт прокоментував заяву кандидата в народні депутати від «Блока Петра Порошенко» Віталія Ковальчука у якій говориться, що членами коаліції можуть стати депутатські групи.

"Мова йде про те, що представники тої політичної сили, які це заявили, хочуть мати за своєю спиною більше штиків, щоб спробувати, нажаль, диктувати свої умови. Умовно вони кажуть, що мають 130 – 150 депутатів, а потім прийде, ще якась депутатська група, яка буде дуже лояльною до тих 150 депутатів, тоді їх буде вже 190 депутатів.

Проте, по нині діючій Конституції, тільки фракції можуть формувати більшість. Ця заява – це намагання, так чи інакше, перетягнути на себе ковдру політичних повноважень. В цій ситуації це недоречно», - сказав Бала.

Також він наголосив, що новообрана Верховна Рада повинна зняти недоторканність з суддів.

«Влада має починати з себе. Багато говорять про судову реформу, дійсно, без судової реформи ми нікуди не будемо рухатися, але її дуже важко зробити. Суддів треба позбавити недоторканості, тоді, навіть без реформи, велика частина судів почне виносити чесні рішення. Вони будуть бачити, що в них немає недоторканості і будуть судити по закону», - зазначив Бала.