Росія не зможе самостійно забезпечити енергодостатність Криму, - Михайло Гончар

Виступ Президента Центру глобальних досліджень "Стратегія ХХІ" Михайла Гончара на міжнародній конференції "Мілітаризація окупованого Криму як загроза міжнародній безпеці", що відбулася 14 березня 2016 року в Києві.

"Не дивлячись на всі потуги, вирішити питання енергозабезпечення Криму в ті стислі терміни, які зазначалися, окупантові не вдастся. Південь Росії має одну ваду: в плані електроенергії він сам енергодефіцитний", - мовив експерт.

Михайло Гончар також зазначив, що в планах деокупації Криму дуже важливо враховувати той факт, що Росія не зможе самостійно забезпечити енергодостатність Криму, тому буде змушена домовлятися зі світовими виробниками енергоустаткування, на рішення про співпрацю яких може превентивно впливати українська сторона.

"Росія не зможе самостійно забезпечити енергодостатність Криму. Це дуже важливий момент. Наприклад, високовольтні кабелі в Росії не виготовляються - як відсутні й компанії, що здатні здійснювати їх укладку. Тому не випадково, що для прокладення енергомосту Росії довелося залучати китайських постачальників та підрядників, а ефективна електрогенерація в Криму не можлива без газотурбінних установок німецького "Сіменса". Виходячи з цього, Україна має діяти відповідним чином, попереджуючи та блокуючи іноземні компанії, які можуть надати сприяння російській стороні. На жаль, МЗС України, як і уряд в цілому, демонструє тут приклад споглядацької позиції".

Дивіться повний запис трансляції конференції на UKRLIFE.TV 

Організатори конференції: Майдан закордонних справ, Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння, Інститут стратегічних чорноморських досліджень, Фонд Конрада Аденауера.

Медіа-партнери: UKRLIFE.TV, BlackSeaNews, Defence Express, Главком, Ділова Столиця.