Газові домовленості: Росія перемогла, а Україна послабила свої позиції у Стокгольмському суді

Радник з політико-правових питань Станістав Батрин прокоментував газові домовленості між Україною і Росією. Про це він розповів в ефірі UKRLIFE.RV.

«Наразі в письмовому вигляді не досягнута угода між «Нафтогазом» і «Газпромом» про фіксовану ціну на газ, яка була зміною до контракту. Російська сторона відстояла позицію, що вони надають знижку у вигляді 100 доларів. Ця знижка, фактично, діє до березня 2015 року.

Є доповнення до контракту, яке не врегульовує ціноутворення. Є доповнення, яке передбачає певне регулювання відносин на період до березня 2015 року. Головна проблема української сторони в тому, що на початку переговорів ми виходили з ціною 268-330 доларів і говорили про те, що ця ціна має бути відображена в контракті і в змінах до умов договору.

Сьогодні ми маємо результат 378-385 доларів, але цей результат не є зміною договору між сторонами, це чергова знижка російської сторони, яка оформлена урядовим рішенням. Тобто це ті самі 100 доларів на які російська сторона наполягала два місяці тому. Це позиція російської сторони.

Ми бачимо велику загрозу у вчорашньому газовому рішенні. Тому що, якщо сьогодні українська сторона заявляє про те, що фіксується ціна 378 доларів, це означає, що завтра ми не зможемо відстояти позицію в арбітражному суді, що справедлива ціна між сторонами становить 268 або 330 доларів. Думаю про ці цифри ми вже можемо забути. Якщо сторони визначили для себе ринкову ціну 288 доларів то, це велика проблема і руйнує позицію, яку Україна сформувала в арбітражі.

Дуже важливо відзначити те, що міністр енергетики РФ заявив, що Україна визнала борги. За його заявою це 5,4 млрд., доларів. З боку України офіційного підтвердження поки що немає. Але ми знаємо чітко, що ми визнали наявність боргів в розмірі 3,1 млрд., доларів. Для нас дуже велика проблема, що ми в рамках цих перемовин визнали, що ми винні Російській Федерації.

Якщо ще вчора Україна сперечалася в Стокгольмі винна вона чи ні, то вчора ми привезли результат, що ми визнали цю існуючу заборгованість. Наразі жодна посадова, офіційна особа з боку України, не повідомляють по якій ціні цей борг буде сплачено українською стороною», - зауважив Батрин.