Росія утримається від агресії до весни, - експерт

Новому уряду України доведеться мати справу із головним, на думку багатьох, дестабілізуючим чинником в українській політиці та економіці - президентом Росії Володимиром Путіним.

Американський професор Кіт Дарден щойно повернувся з Сочі, де був присутнім на засіданні дискусійного "Валдайського клубу" за участі Путіна. Він каже, що наміри президента Росії, щодо України, не змінилися, але змінилися підходи. Результати виборів, відзначає експерт, дають підстави для оптимізму не лише Петру Порошенку, але й Володимиру Путіну.

«Схоже, що Росія утримується від подальшого використання сили проти України, принаймні до весни. Москва спостерігатиме за тим, як Україна переживе зиму, маючи менше російських ресурсів і без допомоги Заходу.

Ці вибори показали, що країна все ще дуже розділена. Подивіться на Харків, схоже, що там проголосували за «Опозиційний блок». Якби я був Путіним, я би побачив у цьому, що умови для втілення інтересів Росії можуть покращитися. Але я не думаю, що Путін піде на агресивні дії щодо України, які ми бачили навесні і влітку. Він виявить терплячість, принаймні протягом деякого часу», - розповів професор.

Кіт Дарден зауважує, для Путіна та всієї Росії було несподіванкою отримати таку реакцію Заходу на агресію проти України. Якщо хтось і присмирив Путіна то це Європа і США. Тепер господар Кремля хоче побачити, як зима вплине на Україну і Європу.

«Я знаю, що українці вважать реакцію Заходу не сильною, але насправді вона дуже вплинула на економіку Росії та шкодить уряду Путіна. Побачимо, що буде, але Путін поки що діє раціонально. Він має свої цілі, щодо України, але схоже тепер він більше терплячий ніж був одразу після Майдану», - вважає Кіт Дарден.

Голос Америки