У Вашингтоні радили закрити очі на Крим та працювати з Росією

Дії президента Росії Володимира Путіна щодо України не лише порушують міжнародні закони, але ще й руйнують світовий порядок, який гарантував мир на Європейському континенті після Другої світової війни. Така думка лунає від багатьох західних політиків і фахівців теоретиків, але стосовного того, як відновити втрачену стабільність пропозиції суперечливі.

Професор Вільям Гілл з досвідом очолення місії ОБСЄ в Молдові вважає, що знається на реаліях регіону. На його думку навіть з урахуванням проблеми з Придністров’ям, проблеми з замороження конфлікту в Грузії, події в Україні мають більш далекосяжні наслідки.

«Низка положень узгоджених у Гельсінкі, у рамках погодження ОБСЄ, опинилась під питанням у результаті дій Росії. Зокрема принцип за яким кордони не можна змінювати силою й у односторонньому порядку. Також це принцип за яким проблеми національних меншин потрібно вирішувати у межах існуючих кордонів, а не шляхом обміну територіями», - зауважив політолог.

Вільям Гілл припускає, що Захід може перейти від політики тиску на Росію до спроби домовитися і починати треба з конфлікту в Україні.

«Захід повинен бути терплячим і наполегливим намагаючись домовитися з Росією, ніж йти на подальшу конфронтацію. Це буде важко зробити у напруженій політичній ситуації, але якщо цього не зробити, то справи будуть погані, а можливо й погіршаться. У межах цього процесу, я вважаю, питання Криму треба відкласти і розглядати це, як анексію Балтійських країн. Коли багато держав не визнали їх частиною СРСР, але вели справи з Радянським Союзом», - зауважив Гілл.

Політолог пропонує не визнавати дій Росії законними, але намагатися домовитися з Москвою. Він нагадує, що країни Балтії вийшли з-під контролю Москви через 47 років. Колега доповідача, співробітник інституту Кеннана Майкл Коффман також говорив про потребу врахувати інтереси Росії. Проте дискусія у Вашингтоні виявила і протилежні погляди. Ярослав Мартинюк був один з тих учасників обговорення, які висловили сумніви, щодо того, чи варто визнавати інтереси Москви в Україні в такому вигляді, як їх розуміє теперішнє керівництво Росії.

«Треба говорити з Путіним зі сторони сильної позиції. Україна має дуже слабку позицію, тому що вона залежна від газу та інших речей», - вважає Мартинюк.

Голос Америки