Україна може дійти до того, що автомат Калашникова коштуватиме 100 доларів або ящик горілки, - Учайкін

10 грудня у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект №1135-1 "Про цивільну зброю та боєприпаси". Законопроект пропонує надати право купувати і використовувати холодну та вогнепальну зброю на підставі дозволу органу внутрішніх справ, а також визначити порядок використання цієї зброї.

Давати чи ні громадянам України право на володіння вогнепальною зброєю є предметом гострих дискусій ось уже багато років, адже Україна - єдина країна в Європі, яка не має власного зброярського законодавства.

Є багато противників і прихильників того, щоб озброїти всю країну, однак стрімко зростаюча кількість нелегальної зброї на руках у населення викликає побоювання і змушує замислитися про необхідність перенесення цього питання в правове поле.

За словами голови української асоціації власників зброї Георгія Учайкіна, кількість легальної зброї у громадян України складає понад 2 мільйона одиниць, нелегальної - 4.5 мільйона.

"Перша проблема полягає у тому, що досі в країні немає законодавчого статусу обігу зброї, а друга - у шаленому та неймовірному обігу нелегальної зброї. Ми це розуміли, попереджали і неодноразово зверталися до керівництва країни та силових структур, але сьогодні ми дійшли до тієї межі, коли ціна нелегальної зброї стала дешевше, ніж ціна легальної.

Мисливська версія автомату Калашникова у магазині продається десь за 1000-1100 доларів, а вжє є інформація, що нелегальний АК можна купити за 500-600 доларів - тобто вдвічі дешевше. Коли в країні війна, коли такий економічний стан, коли курс долара зростає щодня, то ми маємо розуміти, на яку пропозицію люди мають пристати - звісно нелегальну.

За час проведення АТО з нелегальною зброєю взагалі почалась катастрофа. Десь за останній рік в обіг потрапило щонайменше пів мільйона одиниць нелегальної зброї. Спочатку це були зламані склади на Західній Україні, потім на Сході міліція із задоволенням віддавал ключі від своїх зброярських кімнат сепаратистам, здійснюючи їх первинне озброєння, а далі почали віджимати військові частини і склади.

Товару більше, з'являється конкуренція поміж баригами, тому ціна падає. Відповідно ми можемо дійти до того стану, коли автомат Калашникова буде коштувати стільки, скільки він коштує в зоні АТО - 100 доларів або ящик горілки", - зауважив Учайкін.

Про те, чому потрібен закон "Про цивільну зброю та боєприпаси" і чому українці повинні мати право на вогнепальну зброю він розповів в ефірі UKRLIFE.TV.