Українська держава має повернути контроль над власним інформаційним простором, - Роман Шутов

В рамках проекту «Підтримка журналістської освіти в Україні», який на кошти Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні реалізовує «Центр підтримки журналістів», до студії UkrLife.TV завітав Роман Шутов - програмний директор ГО "Телекритика", кандидат політичних наук, експерт з моніторингу російської пропаганди та фахівець у галузі інформаційних воєн.

"Так сталося, що я свою дисертацію захистив за два тижні до початку другого Майдану, фактично - до початку нової війни. Одним із ключових висновків моєї роботи було те, що якщо Росія захоче поставити собі будь-які цілі в Україні - аж до окупації якихось територій - вона цих цілей може досягти, саме через домінацію в інформаційному просторі. Основні мої рекомендації стосувались того, щоб Україна повернула собі контроль над інформаційним простором - але не в плані тоталітарного контролю, а в плані можливості протидії негативним наслідкам, протидії поширенню мовної ворожнечі, сепаратизму, антиукраїнських наслідків, стереотипів та міфологем, які викривляють правильне розуміння об'єктивних речей" - розповів Роман Шутов.

В той же час, захист дисертації відбувся дещо запізно - відносно тих наслідків, до яких вже привела неграмотна інформаційна політика України.

"На жаль, коли такі люди, як я, захищали свої дисертації, було вже запізно, бо домінування Росії в нашому інформаційному полі було тотальним. До цього призвела тривала політика знехтування українською державою елементарними вимогами інформаційної безпеки і здорого глузду в плані регулювання інформаційного простору. Але ключові речі, висунуті в дисертації, залишилися", - пояснив Роман.

Якими саме є ці речі, глядачі UKRLIFE.TV зможуть дізнатися, переглянувши повне інтерв'ю.

Також зустрічайте Новий рік на UKRLIFE.TV

-----------
Проект здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.