Уряд ігнорує питання переселенців з Донбасу та Криму, - Мухіна

Представник Центру Громадянських Свобод та ЄвромайданСОС Ірина Мухіна наголосила на необхідності прийняття Закону "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", а також розповіла про проблеми, з якими стикаються переселенці з Криму та Донбасу.

"400 тисяч переселенців - це офіційна цифра, але незареєстрованих переселенців набагато більше. Ми понад півроку боремося, аби в Україні був нормальний закон, який регулював би цю ситуацію, але держава не спромоглася на жодне законодавче вирішення. Наразі у Верховній Раді є законопроект (№4490а-1), але його так само не внесли в порядок денний.

Ситуація, коли різні міністерства по-різному вирішують це питання, виносячи різні постанови, є неприпустимою. На підставі цих речей є можливість для зловживання, корупції, дискримінації осіб за ознакою внутрішнього переміщення. Закон потрібен, адже він визначає єдиний механізм та встановлює єдиний централізований порядок, як це має відбуватися", - зауважила вона.

Також І.Мухіна зазначила, що особливу увагу необхідно приділити можливості здійснювати виборче право переселенців на іншій території.

"Цей закон важливий, тому що зараз в Україні немає єдиного підходу до вирішення проблем переселенців. Є можливість, що особи можуть звернутися у найближчу виборчу дільницю, яка їм зручна, і там зареєструватися. Однак є така річ, як підстава, за якої переселенці будуть голосувати за певним місцем. На основі цього також можуть бути зловживання та спекуляції, і ми знаємо про такі випадки", - підкреслила вона.

Нагадаємо, що напередодні заступник голови партії "Батьківщина", Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Григорій Немиря закликав спікера парламенту Олександра Турчинова внести до порядку денного найближчого пленарного засідання законопроект "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (№4490а-1), а народних депутатів України підтримати цю ініціативу.